Milyen halakat válassz?

Amikor az akváriumunkat teljesen felszereltük a szükséges eszközökkel, feltöltöttük vízzel, akkor jöhet a benépesítés.

Mennyi halat vásároljunk?

Édesvízi tartályokban, általános alapszabály hogy 2 liter víz jár egy 2,5 cm-es halra. Kavics és a dekorációk nem számítanak bele a 2 liter vízbe.

A sós vízi tartályokban a szabály közel 19 liter vizet kíván egy 2,5 cm-es halhoz.

A teljes felnőtt méretű halakat figyelembe kell venni a vásárláskor, hacsak nem akarjuk pár hónap múlva lecserélni a tartályt. A 2,5 cm méretű hal, amelyik talán 15 cm-re is megnő majd, legkevesebb 23 liter vizet kell kapjon.

Környezeti tulajdonságok:

Néhány olyan tényező, mint a hőmérséklet és a savasság egyenletes és alkalmas is kell legyen az összes fajnak, amelyet tartani akarunk. Ebből az okból kifolyólag sok akvarista választ egy adott ökoszisztémát - mint a Dél-amerikai közösséget, tetrákkal, harcsákkal és kardnövényekkel.

A legközönségesebb fajtájú akváriumi halak (például a guppi, ezüstkárász, és tetrák) általában fogságban tenyésztettek és sokkal rugalmasabbak, mint vadon fogott társaik. Gyakran könnyen összeegyeztethetőek az ‘átlagos' akvárium-hőmérséklettel és -kémiai tulajdonságokkal, és így jól illeszkednek a vegyes fajú közösségekhez (temperamentumtól függően).

Összeférhetőség:

Ha az ember többfajta halat akar együtt tartani, jobb a társaságkedvelőket választani. Klasszikus hiba, amikor mindig csak egy vagy két példányt választunk fajonként.

Persze vannak magányos életmódot élő halak. Viszont mások szeretnek rajokba verődni, mert csak akkor érzik biztonságban magukat. Ezek a csapatok olykor egy domináns egyeddel az élen szinte szervezett társadalmi formát alkotnak.

Azokból a különböző fajokból, melyek rajokban szeretnek élni, egy akváriumba 2-3 fajt érdemes választani, s mindegyik csapatba 6-12 példányt válasszunk. Ezután még mindig van lehetőség a népességet kiegészíteni néhány olyan más fajjal, melyek magánykedvelők, például olyan egyedekkel, melyek a fenéken szeretnek élni.

Egészség:

A hal színe legyen élénk, az úszói szétterülők és semmi gyanús jel (seb vagy folt) ne legyen a testén. A beteg vagy stresszben élő halak hasa gyakran lapos, ami a rossz táplálkozás jele is lehet. Más látható betegségtüneteket is tapasztalhatunk: a leggyakoribbak a kis fehér pontok vagy a bolyhos, vattás kinézetű, szintén fehér foltok. Nem jó, ha a test színe egészében nem olyan élénk és nem olyan csillogó, mint az egészséges halaké, vagy ha bármelyik úszó sérült — ilyenkor az úszás gyakran nem elég élénk.

Édesvízi akváriumaink