Akvárium vásárlás előtt

Az akvárium helyes kiválasztása, berendezése és betelepítése a legfontosabb lépés az akvarisztikában. Minél nagyobb az akvárium, annál jobb.

Vásárlás előtt a következőket kell figyelembe venni:

  • Mekkora hely áll rendelkezésre?

  • Anyagilag tudjuk-e vállalni?

  • Van-e időnk és kitartásunk hozzá?

  • A kiszemelt hal igényeit tudjuk-e biztosítani?

  • Az akvarisztikában fontos a türelem, a halakat nem lehet állatorvoshoz vinni, így nekünk kell felismerni az esetleges gondokat, betegségeket.

A nagy akvárium előnyei:

  • a vízmennyiségnek köszönhetően könnyebben felveszi a halak anyagcseréjéből származó anyagokat, valamint a túletetés után maradt felesleget,

  • könnyebben beállhat az ún. biológiai egyensúly, és nehezebben is borul fel,

  • jobban tartja a víz hőmérsékletét, míg kis akváriumban a hőmérséklet változása akár napi szinten is észrevehető.

  • Egy jól beállt nagy akváriumban a vízcserék sokszor kitolhatóak, ritkább és kevesebb cserét igényelnek.

Ha egyéni méretű akváriumot szeretnénk, pár dolgot nem árt figyelembe venni:

Egyes fajok megelégednek az alacsonyabb akváriumokkal, helyesebben az alacsony vízoszloppal, sőt, jól is érzik benne magukat, ilyenek például a páncélosharcsák (Corydoras fajok) vagy a gurámik. Míg másoknak elengedhetetlen feltétel a magas vízoszlop, ilyen a vitorláshal (Pterophyllum scalare). Továbbá vannak halak, amelyek jól érzik magukat a rövidebb medencékben, (pl. labirintkopoltyúsok), és vannak, amelyek a hosszú akváriumot igénylik, tágas kiúszótérrel (pl. pontylazacok). A hosszt leginkább a világítás befolyásolja, mivel a csövek szabvány méretben készülnek. Egy 120 cm hosszú fénycsőhöz kb. 130 cm-es üveg való. Ha ennél hosszabb, akkor 2 csövet elcsúsztatva kell elhelyezni. A vízoszlop magassága nem azonos az üveg magasságával, mivel a felső perem és a víz között célszerű 3-4 cm-t hagyni. A normál fénycsövek általában 40-50 cm-nyi vizet tudnak rendesen átvilágítani, ennél mélyebbre csak speciális fényforrás (költséges) alkalmazásával érdemes tervezni. Ha nem hatol le elég fény a medence fenekére, a növények nem fejlődnek. Azt is érdemes figyelembe venni (az állvány magasságánál is), hogy kényelmesen leérjünk a víz aljára, ne kelljen lemerülnünk vagy létrára állnunk ha el akarunk ültetni egy növényt. A szélességnek nemigen van funkciója. Tervezéskor bele kell kalkulálni hogy milyen háttér, szűrés vagy dekoráció lesz a vízben, ezek ugyanis elvesznek az úszótérből.

Az akvárium helyét előre meg kell tervezni.

Először is strapabíró bútorra lesz szükség. Egy feltöltött, berendezett 80 literes akvárium 100 kg-ot is nyomhat ezért nem lehet íróasztalra vagy egyszerű bútorlapra tenni. Mindenképpen tömör fa vagy speciális fém szerkezet a megfelelő, illetve közismertek az előre gyártott akvárium állványok/szekrények, amelyekben el lehet rejteni a felszerelést is. Szekrénysorba nem érdemes illeszteni mert a lecsorgó víz kárt tehet a fában és oldalról nehéz hozzáférni. Bármire is helyezzük, mindenképpen tegyünk alá egy legalább 1-2 cm vastag hungarocell vagy polifoam lapot, amire teljesen felfekszik az alja. Ez azért kell, hogy a bútor esetleges vetemedése után se feszüljön, vagy az alákerült kavics miatt ne repedjen, karcolódjon az üveg. Mindig ellenőrizzük, hogy a bútor vízszintes-e és stabilan áll a lábán!  

Édesvízi akváriumaink